Dag BackboneJS, hallo VueJS

Ik heb zo'n 6 jaar gewerkt met het framework Backbone. Heb aan de geboorte van hele mooie applicaties gestaan waarbij dit framework werd gebruikt. Maar voor alles is een tijd om te komen en een tijd om te gaan, en de tijd om te gaan, die is nu gekomen.

Niet omdat ik het nu opeens een vervelend framework is ofzo, nee absoluut niet maar het heeft zijn tijd gehad. En als gedetacheerd developer heb ik met Angular en React gespeeld als ik kleine opdrachten uitwerken. Tot ik een paar weken geleden met een developer zat te kletsen in de sauna. En hij was zo enthousiast over VueJS dat ik besloot om er ook eens naar te kijken.

De grootste overtuiging aan mij was de zin:  “Als React en AngularJs een kindje krijgen, dan heet het VueJS.“ Ondertussen snap ik waar deze zin vandaan komt. ;)

Voor mij zijn een aantal factoren belangrijk om een framework te gaan leren.

  1. Wordt het bijgehouden en is er documentatie.
  2. Is het niet te groot. Ik vind dat destijds, zo'n kleine 5 jaar geleden, dat het Zend framework te massief en groot was, terwijl ik soms maar 10% soms nodig had om een project te realiseren.
  3. Zijn er bedrijven die het gebruiken. Ik moet het natuurlijk wel op mijn werk kunnen inzetten.

Over de hierboven genoemde punten heb ik niets te klagen. Je hebt een core en daar kun je uitbreidingen of extensies aan toevoegen. Behoorlijk schaalbaar dus. En de leercurve valt ook wel mee. Ik herkende meteen dingen die ala Angular zijn.

Dus ik heb op mijn prive laptop weer eens een speel omgeving gemaakt en ben begonnen met wat simpele basis stukjes te schrijven. En dan is het zoeken naar het maken van een project dat ik ga uitwerken tot een werkende applicatie. Iets om het framework te testen op performance en op bruikbaarheid. En de makkelijkste websites die ik beheer draaien ondertussen al met een klein vleugje Vue.

Nu ben ik vooral bezig met de data structuren en het maken van views en componenten. Hoe deze te manipuleren en gebruiken als interface of weergave en naar het kijken hoe je het beste de applicatie kan bouwen.

Genoeg om te leren hierover dus en dat maakt mijn werk dan weer zo leuk en misschien ga ik er nog wel een stukje over schrijven.

 

PS: De foto hierboven heeft helemaal niets met het onderwerp te maken, genomen in 2015 door mij.