Boek release: Komt een vrouw bij de hacker

Een paar jaar geleden ontmoette ik digitaal Maria Genova. We volgden elkaar op twitter en ze had meldingen gekregen dat haar website malware aan het verspreiden was. Ze vroeg of haar volgers op twitter wilden controleren en of die melding nog steeds actief waren. De persoon die er mee bezig was zou iets hebben gedaan om het op te lossen.

Dit viel dus tegen want AVG popte meteen op en ik benaderde Maria. Ze was in het begin een beetje sceptisch want de jongen die erop gezet was, wist wat hij deed. Maar na een tijd gaf hij het toch op, hij kreeg de infectie niet bestreden. Maria ten einde raad zo ongeveer gaf mij de inlogcodes en toegang tot haar site. Haar provider stuurde de laatste waarschuwing dat ze offline gehaald zou worden. 

Ik indexeerde welke modules in haar CMS verwerkt waren en na wat googlen bleek dus dat daar een lekje zat. De boel dicht gezet en wat updates gedaan. Ik kon melden dat haar site weer schoon was. 

Het project

Maria vroeg aan me waar ik deze kennis vandaan haalde. Ik vertelde dat ik al vanaf de commodore 64 aan het programmeren was. Dat het leuk is om in programma's te kijken hoe iets gemaakt is. Hoe dingen te omzeilen in games door een kleine aanpassing in het geheugen. En met de komst van het internet was mijn speeltuin veel groter geworden. Alles is met elkaar op een of andere manier verbonden met elkaar. En dat ik wel eens voor de gein wel eens aan systemen rammelde of eigen systemen onder vuur nam om te kijken hoe ver je in een systeem kan komen. Gewoon voor de weet en gewoon omdat het kan. 

Maria vertelde dat ze ging werken aan een boek over identiteitsdiefstal en over hacken en of ik haar van wat informatie kon voorzien. Nou ben ik niet de "grote" expert maar snap wel hoe dingen werken en hoe je systemen voor de gek houd maar ben akkoord gegaan met haar verzoek. 

We hebben wat gesprekken gehad, een ontmoeting waarbij we ergens een "trojan" dropte en in de pc van het slachtoffer gekeken. (Slachtoffer was op de hoogte trouwens, niets echt illegaals)

De release

Vandaag 1-2-14 was de officiële release van haar boek: "Komt een vrouw bij de hacker". Ik was uitgenodigd voor dit event en deze keer was ik wel aanwezig. (Ja ik kom nogal eens niet opdagen). Er werden hapjes en drankjes aangeboden en er waren heel veel camera's aanwezig. Tijdens de speech werden wij, Ricky een andere jongen die aan dit boek heeft meegewerkt en ik, naar voren geroepen en kregen we een versie van het eindproduct. Nog wat vragen van mensen die daar waren beantwoord, Natuurlijk ben ik hartstikke trots dat ik in het boek vermeld sta.

Op het eind van de middag heb ik afscheid genomen van Maria en ben weer naar Rotterdam gereden.

Nu lekker lezen, twee strips (Amoras) en een boek.