18 maanden DNWG

Een kleine 18 maanden geleden begon ik aan een nieuwe opdracht, nog altijd voor Alteza maar deze keer via Oliver B.V. als tussenpartij, bij DNWG in Goes. Mijn hoofdtaak was het onderhouden en verbeteren van de front-end delen die zij daar hebben voor hun applicaties. Dit is onder andere gebruikt in de App waar de monteurs van DNWG  mee op pad gaan en hun administratie ermee uitvoeren en voor de Portal waar de invoer van de monteurs ontvangen, gecontroleerd en verwerkt wordt. De data en informatie werd in een SAP omgeving verwerkt.

De werkweek was 2 dagen in Goes, 1 dag flexibel maar meestal thuis en 2 dagen in Den Bosch, beide een kleine 85/90 Km rijden vanuit mijn huis. De heen ritjes naar Goes waren altijd wel goed te doen. Hier en daar op een knooppunt zoals het zegt in de knoop staan met zijn allen, maar eenmaal daar voorbij, dan reed ik over de N59 tot Zierikzee en daarna linksaf de zeelandbrug over. De terugweg was altijd een beetje spannend. Soms vertrok je om 16:00h naar huis en kwam je om 18:30h thuis aan. Maar goed dat is het verkeer in Nederland.

De SAP omgeving sprak met een Java middleware (CE) en dat was voor mij wel heel wat jaren geleden. En om dan meteen in een code-base met hele complexe datastructuren is het toch wel doorbijten. En ik had de aspiratie om meer met de backend te doen echter merkte ik dat mijn java kennis te verroest was. De frontend was javascript onder de leiding van Backbone. Mijn eerste prioriteit was het versnellen en verbeteren van het optekenen van de schermen en interactie. Sommige schermen duurde langer dan 3 seconden om in alles in te laden. Dit is nu korter dan 1 seconde. Sorteren en filteren dat soort zaken..

ik een haat/liefde verhouding met SAP. Als het werkt is het mooi maar zodra het fout gaat. Echter na een paar maanden ermee gewerkt te hebben hen ik mij gaan bemoeien met het releasen van de softwarepakketten en opleveringen van de nieuwe app. Dit betekent dat je soms in de avond, als alle monteurs GTST aan het kijken zijn met hun vrouw of vriend, ik de servers aan het bijwerken met de nieuwste release. En een fout maken bij dit soort grote systemen kan heel vervelend uitpakken. Het is namelijk meer dan een “webservertje” bijwerken. En dan heb je het over databanken van terabytes die je niet even kan terugzetten Je werkt echt op het systeem waar het hele bedrijf op leunt. Spannend en soms zenuwslopend maar blijft ook leuk en geeft steeds weer een kick om te doen.

Ik doe dit werken op opdracht en projecten al wat jaren en voor het eerst vind ik het een beetje jammer dat de opdracht stopt. Ik heb veel geleerd van mijn collega’s waar ik mee werkte. Klein team, divers gezelschap maar open en eerlijk. Zit je iets dwars dan zeg je dat gewoon. Het principe DDD (Domain Driven Development) staat hoog in het vaandel bij de senior programmeur en ik heb heerlijk gespeeld met verschillende patterns en de implementaties ervan. En natuurlijk is het zo bij zo’n gigantisch bedrijf als DNWG dat er voor alles een procedure of reglementen over hoe dingen gedaan moeten worden. Dat was wel even wennen voor mij omdat ik zelf graag met korte en directe lijnen werk in plaats van document X en Y invoeren en dan wachten. Maar alles went en dit ook. Het project is onverwacht gestopt, keuze van de hoge managers. Er was geen input meer vanuit de back-office en het project gaat nu in een soort van beheer-mode.  

Ik kwam zelf privé in een turbulente tijd terecht toen ik met deze opdracht begon. Er stonden wat ziekenhuis onderzoeken gepland ivm bloedverlies wat eindigde met beginnende vorm van kanker, ik ging samenwonen wat na 8 maanden weer uit elkaar ging, zakenpartner die opeens verdween, ADHD-diagnose en hier en daar nog een trap op de ziel. En het zal ongetwijfeld op sommige tijden lastig geweest zijn voor mijn collega’s maar ik wil ze bedanken voor hun geduld en voor het delen van hun kennis met mij.

Yes, 18 maanden Zeeland, Den Bosch, SAP, Android, Releasen, Scrum, wachten op SAP zandlopertjes en het bedrijf DNWG. De oude collega's wens ik een succesvolle carriére en DNWG alle voorspoed. Ik heb er 18 maanden echt met plezier gewerkt. En ondertussen zit ik alweer op een nieuwe opdracht, een goede developer zit nooit lang op de bank. Dit project is echt compleet anders maar hierover komt nog een bericht.